May 23, 2015 - 1 comment.

Dagblad van het Noorden Startup van de week: Wedo

Dagblad van het Noorden interviewde mij over Wedo voor hun wekelijkse column: Start up van de week. Lees het volledige interview hier:

GRONINGEN — De zon schijnt, je bent vrij en je hebt zin om een potje te voetballen in het park. Je belt je vrienden, maar zij zijn druk en dus blijf jij ook maar thuis. Je kent waarschijnlijk genoeg mensen die dezelfde interesses hebben als jij, maar hoe bereik je ze? De app Wedo van grafisch vormgever Martijn Runia (27) uit Groningen kan een oplossing bieden.

Wat is het?
Met Wedo maak je een evenement aan en nodig je je Facebook-vrienden uit. Dit kunnen al je Facebook-vrienden zijn, maar ook een geselecteerd groepje. Runia is Wedo een half jaar geleden begonnen.

“Ik zag veel leuke evenementen om naartoe te gaan, maar het lukte me niet om mensen mee te krijgen. Ik zie dit ook bij anderen. Een vriend van me wilde naar een hiphop concert gaan, maar zijn vrienden houden van rock. Niemand wilde mee, dus is hij niet gegaan. Als ik dat had geweten, had ik wel mee gewild”

Wedo---design---4Evenementen aanmaken en vrienden uitnodigen kan ook op Facebook zelf, zou je denken. Toch ziet Runia verschillen.

“Op Facebook worden pagina’s aangemaakt voor grote evenementen als concerten of verjaardagsfeestjes. Als je een keer zin hebt om te gaan bowlen zet je dit niet op Facebook. Facebook wordt voor andere dingen gebruikt. Hierop laat je achteraf zien hoe leuk het was. Met Wedo gaat het er juist om dat je vooraf met elkaar kunt afspreken en kunt zien wie waar naartoe gaat. Ook is Wedo actiever dan Facebook of een andere site. We kunnen een pushbericht sturen als iemand een nieuw evenement heeft gemaakt”

Een ander verschil is dat er gemakkelijk een overzicht van evenementen gecreëerd kan worden. Doordat de app data van je vrienden verzamelt, wordt een overzicht gemaakt van alle evenementen waar iemand uit je vriendenlijst iets mee te maken heeft. Op deze manier ontstaat een overzicht van allerlei evenementen.

Hoe werkt het?
Wedo is gekoppeld aan je Facebook-account. Je maakt een evenement aan op Wedo en nodigt vrienden uit. Je kunt ervoor kiezen om het evenement openbaar te maken voor al je vrienden of juist voor een select groepje mensen. Hier kun je mee chatten om afspraken concreet te maken.

Wedo---design---1Het evenement hoeft dus niet een bestaand evenement te zijn, je kunt ook zelf iets organiseren.

“In het begin zullen er nog niet veel mensen zijn die een Wedo-account hebben. Je kunt het evenement ook naar elkaar mailen,”

Runia doet de vormgeving van de app en werkt met twee collega’s, die het programmeren voor hun rekening nemen. De app is vanaf augustus te downloaden voor iOS en Android. “We zitten nu nog in de testfase. Veertig mensen proberen de app uit en geven ons feedback.”

Werken vanuit het buitenland
Wedo bewijst dat je niet dicht bij elkaar hoeft te zijn om samen te werken. Runia zit op dit moment in Laos en zijn collega’s in Groningen. Hij reist al twee maanden door Azië en combineert dat met werken.

“We communiceren via internet, dan merk je niet eens dat je zover weg bent. Er zijn veel tools die ervoor zorgen dat alles gelijk is, waar je ook bent,”

Wat is het verdienmodel?
Gebruikers kunnen de app gratis downloaden en hebben geen last van advertenties.

“We willen geld verdienen door abonnementen te verkopen aan bijvoorbeeld zaalverhuurders. Zij kunnen dan precies zien wie naar een evenement komen en zij kunnen deze mensen vervolgens acties aanbieden. “Stel: je gaat een avondje bowlen en iemand van een andere bowlingbaan ziet dat, dan kan hij je een aanbieding doen waardoor je daar naartoe komt.”

Door aan te geven wat je wilt gaan doen kunnen zij vechten om de consument en krijgt de consument geen aanbiedingen waar hij niks aan heeft. “Maar we gaan ons het eerste jaar op de gebruikers richten, dat is het belangrijkst.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
Nadat ze feedback hebben gekregen van de testgroep gaan de drie bezig met de tweede versie van Wedo. Over een tijdje wil Runia dit uitbreiden door de app voor iedereen toegankelijk te maken, niet alleen voor mensen die een Facebook account hebben.

Meer informatie over Wedo vind je op onze website.

Bedankt voor het leuke interview DVNH.

Published by: Martijn Runia in Journal

Comments

Minke Wagenaar
May 23, 2015 at 12:26 pm

Wat vet ook weer! Retegoed idee!

Leave a Reply