June 23, 2015 - 2 comments

Groninger Museum lanceert nieuwe iBeacon App

Yay! Afgelopen weekend is de nieuwe app voor het Groninger Museum gelanceerd. Deze app is ontwikkeld in samenwerking met Tapme en is de eerste implementatie van het nieuwe iBeacon-platform Tapart.

iPhones

Het Groninger Museum lanceert een nieuwe mobiele app met iBeacon technologie. Door deze technologie reageert de app op de locatie van de bezoeker in het museum. De Groninger Museum app is ontwikkeld door de Groningse startup Tapme Media die deze innovatieve technologie een jaar heeft getest in het museum.

Vanaf de opening van de tentoonstelling ‘Song Dong!, Life Is Art, Art is Life’ op 13 juni kunnen bezoekers van het Groninger Museum hun bezoek verrijken met de Groninger Museum app. Een unieke ervaring: terwijl de bezoeker zich door het museum beweegt wordt er door de app locatie specifieke informatie gepresenteerd, bijvoorbeeld bij het naderen van een object. Bezoekers ontvangen tevens meldingen op basis van locatie in het museum zoals een welkomstboodschap met informatie over het museum of informatie over een rondleiding die zal plaatsvinden.

tappart---final

Door middel van iBeacon technologie krijgen de bezoekers altijd op het juiste moment, op de juiste locatie de juiste informatie. iBeacons (Bluetooth bakens) zijn kleine apparaatjes die een signaal uitzenden en een bijbehorende app laten weten in de buurt te zijn. De app gaat vervolgens op zoek naar specifieke content die bij de iBeacon hoort.

Deze technologie is gedurende een jaar getest in het museum om zo te onderzoeken hoe de technologie werkt in een fysieke museum omgeving en onder wisselende omstandigheden. De app voor deze test was alleen in het museum te gebruiken en toonde enkel informatie over objecten. De nieuwe app heeft vele nieuwe features en is ook buiten het museum te gebruiken.

De Groninger Museum app vervangt de audiotour en is het nieuwe medium waarmee bezoekers het museum en kunst op een geheel nieuwe manier kunnen ervaren.

“Na de technologie geruime tijd te hebben getest onder wisselende omstandigheden hebben wij een hele sterke basis ontwikkeld. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat het Groninger Museum het eerste museum is dat ons platform gaat inzetten."

Sietze de Jong, Tapme Media

Met de App wil het Groninger Museum de bezoekerservaring verder verbeteren door het creëren van meer interactie met het publiek en het verbeteren van de educatieve waarde van het museum.

“Tijdens de testperiode maakten onze bezoekers dagelijks met veel plezier gebruik van de app. Dit was voor ons dan ook doorslaggevend om de vernieuwde app in het hele museum uit te rollen. Het is een fantastische toevoeging op onze presentatie."

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum

iBeacontechnologie biedt voor musea veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van storytelling, edutainment en het creëren van meer interactie met bezoekers. Daarnaast wordt er informatie verzameld over het bezoek. Inzicht in bijvoorbeeld looproutes en interesses van bezoekers is voor een museum waardevolle informatie om de ervaring van bezoekers verder te verbeteren.

De Groninger Museum app is vanaf 12 juni gratis beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store. Bezoekers die geen geschikt toestel hebben kunnen een iPod huren bij de informatiebalie.

Meer informatie over Tapart vind je op www.tapart.eu.

Published by: Martijn Runia in Journal, Work

Comments

Valerie van Oord
June 15, 2015 at 11:08 am

Wauw! Leuk zeg!

Thomas van den Berg
June 15, 2015 at 11:03 pm

Gefeliciteerd! Heel stoer 🙂

Leave a Reply