March 31, 2012 - No Comments!

Hoop, Angst en Digitale cultuur

De digitale revolutie in het laatste decennium heeft gezorgd voor een exponentiële groei aan informatie en creativiteit. Talent heeft toegang tot zoveel middelen en daardoor zoveel kansen om te komen bovendrijven. Of juist niet? Verdrinkt echt talent in de toevloed aan rommel die eveneens exponentieel is gegroeid? Een interessant vraagstuk dat naar voren komt in de documentaire: PressPausePlay.

In een tijd waarin iedereen over de middelen beschikt om alles te kunnen maken en een kanaal heeft om dit te distribueren, bevinden we ons in het tijdperk van de digitale culturele revolutie. Een tijd waarin iedereen een kunstenaar, muzikant, fotograaf of schrijver kan zijn en zich op creatief vlak kan ontwikkelen. Maar ook een tijd waar creativiteit steeds meer draagvlak krijgt en mensen op een persoonlijker manier elkaar inspireren. Een artiest die in de film uitgelicht wordt is: Ólafur Arnalds wiens carrière als componist een ontzettende boost kreeg door de digitale revolutie. Door alle nieuwe technologische ontwikkelingen kon Ólafur zijn muziek opnemen in een recordtempo. Internet deed de rest. Weg met de dure studio’s vol antieke spoelen waarvoor je moet reserveren, platenmaatschappijen met eindeloze contracten en drukkers van hoezen en cd’s. De digitale revolutie heeft in de commerciële wereld maar ook onze culturele wereld herschapen. Wat vroeger maanden duurde, kan nu vanuit een zolderkamer geregeld worden en een wereldwijde hit worden.

Doordat alles in een handomdraai gemaakt kan worden is het voor iedereen gemakkelijker om zich creatief te uiten. Maar de markt overspoelt en het is lastig voor talent om op te vallen. Kan talent zich nog genoeg onderscheiden en tussen de middelmatige producties komen, of laten we ons binnenkort niet meer ontroeren door echte genialiteit, maar stellen we ons tevreden met een brede, uniforme laag aan middelmatigheid? In de film worden vragen als deze gesteld aan mensen die mede de creatieve industrie hebben veranderd: Seth GodinMobySean Parker en Scott Belsky. De film laat meer vragen achter dan je voordat je de film ziet. Mooie noot aan de film is dat de makers bij de lancering de keuze aan de consument overlieten om de film gratis te downloaden of te kopen. Een keuze die nogmaals benadrukt hoe de culturele wereld om ons heen veranderd.

This changes everything. The industry is dead. There had never been a better time to be an artist. - Seth Godin

Published by: Martijn Runia in Journal

Leave a Reply