May 2, 2012 - No Comments!

Make something cool everyday

Een paar maanden geleden kwam ik een video tegen van Nick Campbell. Hij beschreef het concept 'Make Something Cool Everyday', waarbij eigenlijk gevraagd wordt om elke dag iets cools te maken. Het principe van dit concept is simpel, je leert het beste door het doen! Tijdens het bekijken van deze video, besloot ik om het zelf te gaan proberen en een maand lang elke dag iets te gaan maken.

Ik heb het zelf 1 maand geprobeerd en ondanks dat ik het niet helemaal vol heb gehouden, is het erg motiverend en leerzaam om een keer te proberen. Hierbij leg ik uit hoe en waarom ik een maand lang elke dag iets heb gemaakt. Voordat ik begon heb ik een planning gemaakt met een simpele opdracht voor elke dag. Hierbij moet je denken aan: 'Teken een stoel''Maak 4 onafhankelijke kleur paletten' of 'schilder een landschap'. Elke dag had ik een andere opdracht die soms heel simpel klonk, maar nog best ingewikkeld was om te volbrengen voor het einde van de dag. Bij het opstellen van deze opdrachten is het leuk om jezelf direct beperkingen op te leggen als: 'gebruik alleen een potlood' of 'werk met een bepaald programma'. Door opdrachten te beperken word je gedwongen om creatiever te werken. Het is niet belangrijk dat je elke dag het mooist ooit maakt, maar dat je aan het einde van de dag je opdracht hebt gehaald. Op deze manier leer je beter met tijd om te gaan, ontdekt je nieuwe talenten en leer je tevreden te zijn met hetgeen wat je hebt gemaakt.

Nog een paar korte tips:

  1. Werk met iemand anders. Heb je moeite jezelf te motiveren? Zoek dan iemand die het net zo leuk vindt en het liefst beter is dan jou. Hierdoor stimuleer je elkaar om elke dag iets moois te maken.
  2. Zet je werk op Facebook. Door aan het einde van de dag je werk online te zetten, kan je netwerk jouw werk controleren en voorzien van feedback. Hierdoor push je jezelf elke dag om net iets mooiers te maken.
  3. Zet deadlines. Maak een planning en houd je eraan, werk niet aan een volgende opdracht als de vorige nog niet af is.
  4. Maak de opdrachten zo compact en compleet mogelijk. Het is belangrijk dat de meeste tijd in het maken zit en niet in de voorbereidingen of het bedenken.

Een maand lang elke dag iets cools maken is niet alleen handig en interessant voor vormgevers, maar ook voor fotografen, muzikanten, schrijvers of eigenlijk iedereen die iets creëert. De onderstaande video heeft mij doen besluiten het zelf te gaan proberen.

Published by: Martijn Runia in Journal

Leave a Reply