July 12, 2012 - No Comments!

Opgezette haaien, doormidden gezaagde koeien en kleurrijke vlinders

Opgezette haaien, doormidden gezaagde koeien en kleurrijke vlinders zijn slechts enkele voorbeelden van werken gemaakt door de wereldberoemde moderne kunstenaar: Damien Hirst. Eind juni vertrok ik naar Tate Modern in Londen om een overzichtsexpositie van deze excentrieke man bij te wonen.

Dat het werk van Hirst uniek, divers en in veel gevallen bedoeld is om de toeschouwer te shockeren wordt duidelijk als we de hal binnenlopen en een bijna 5 meter lange Tijgerhaai drijvend in een grote watertank te zien krijgen. Met dit baanbrekende werk uit 1991 dat de titel "The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living" draagt, wil Hirst de ongrijpbaarheid van de dood benadrukken. De dood blijkt een vast thema te zijn in de werken die volgen. Wat te denken van een doormidden gezaagde koe waar je doorheen kan lopen en alle ingewanden van het dier in goede staat kan bekijken? Of een op het eerste gezicht gezellig vloerkleed van circa 8 meter bestaand uit een opeenstapeling van duizenden dode vliegen?

Dat er met dode dieren ook esthetisch mooie werken gemaakt kunnen worden bewijst Hirst met zijn vlinderkunst. Grote glas in lood ramen gevuld met enkel vlindervleugels. Of wat te denken van een van zijn laatste en waarschijnlijk beroemdste werk 'For The Love Of God'. Een schedel van een man overgoten met platina en belegd met 8601 diamanten en een grote roze 52,4 karaats diamant op het voorhoofd. Volgens Hirst staat de schedel symbool voor de hoeveelheid geld die de mens uitgeeft om de dood uit te stellen.

Na alle werken op chronologische volgorde (steeds groter, schokkender en van duurder materiaal) te hebben gezien krijg je meer en meer bewondering voor de man die naast kunstenaar vooral een ondernemer is. Iemand met een sterk gevoel voor marketing en iemand die precies weet hoe hij een breed publiek kan bereiken. Meer over deze man lees je hier. De expositie van Damien in Hirst is nog tot 9 september te bewonderen in Tate Modern.

damienhirstexpo01damienhirstexpo02damienhirstexpo03damienhirstexpo04

Published by: Martijn Runia in Journal

Leave a Reply