June 12, 2015 - No Comments!

Leven als Digital Nomad en even terug in Nederland

Wauw, wat gaat de tijd snel. Terwijl ik dit type zit ik gewoon alweer in mijn oude vertrouwde kantoor in Groningen en voelt het soms alsof ik nooit weg ben geweest. Afgelopen week ging ik op bezoek bij een aantal klanten en iedereen was benieuwd hoe het werken/reizen mij bevallen is. Vandaar hier een kleine update van de afgelopen drie maanden.

Het experiment dat ik aan ging was om werk en reizen te combineren, locatie onafhankelijk te werken en beschikbaar te blijven voor bestaande en nieuwe klanten. De eerste maand heb ik mij meer gericht op het reizen en me alleen bezig gehouden met het afronden van twee web design projecten voor STARK Learning en Sound Supply. Deze projecten zijn nu zo goed als afgerond en zullen snel gelanceerd worden. Het werken op afstand voor deze projecten ging goed. Het enige wat ik nodig had was een Macbook en een WiFi verbinding, die eigenlijk overal te vinden is.

logotype4

 

[Bekijk de Sound Supply case]

Na een maand ging de auto-reply van mijn mail en was ik weer vol beschikbaar. Dat leek direct te werken want in deze maand heb ik een aantal nieuwe klanten mogen verwelkomen die het avontuur met mij aandurfden om op afstand samen te gaan. SnagTracker was de eerste. Deze Groningse startup helpt organisaties uit de bouw, chemie en de industrie met het digitaliseren van inspecties en werkprocessen. Een web applicatie waar ze technisch al twee jaar aan werken maar waar nog niet veel nagedacht is over de user interface en user experience. Na een vliegende start waarin we veel aan het concepten en skypen waren, bleek al snel dat het project dusdanig complex is dat op afstand samen werken toch lastig bleek te zijn. Vooral de conceptfase en het transformeren van een bestaand product naar een nieuw product kan veel beter samen in dezelfde ruimte gedaan worden. Als de concept-fundering is gelegd en duidelijk is welke kant we op gaan is het geen probleem om dat weer op afstand te doen.

De tweede klus is voor 1850 nummerinformatie. Wellicht ken je deze club nog van reclames van vroeger. Voor hen ga ik starten met het ontwerpen van een slimme reisplanner voor het openbaar vervoer. De voorbereidingen hiervoor gingen goed op afstand.

Daarnaast bleef het werk voor: De Hof van EdenN8W8 en Wonder Media Group (animatie studio in Los Angeles) doorgaan. Net zoals het werk voor Wedo, dat zelfs nog een artikel in het Dagblad van het Noorden haalde. Maar ook internationaal heb ik kunnen helpen. Zo heb ik een Nepalees bedrijf geholpen met hun logo en social media en gewerkt als productie assistent voor een thais video team, waar je mij kan zien shinnen in deze video.

bangkok

Het went vrij snel om te werken met uitzicht op hagelwitte stranden en de zon op je gezicht. Ik moet toegeven dat de verleiding om te genieten van alles wat dit nieuwe land te bieden heeft groot is, maar de knop omzetten naar werk ging vrij makkelijk. Vooral in de ochtend en de middag waren prima momenten om een goede plek op te zoeken en te werken, de middag was soms te heet en dan is het fijn om op een coole plek te zijn.

Vooraf had ik geen verwachting hoeveel uur ik zou maken. In Groningen ga ik gemakkelijk elke week voorbij de 40 uur, maar op reis kon ik mijn uren inkorten tot 10 tot 15 uur per week. Mijn efficiëntie nam enorm toe en ik kon gerichter te werk gaan terwijl de kwaliteit gelijk bleef.

Ik was erg benieuwd hoe ik om zou gaan met een volledige dag werken. In Nederland heb ik soms moeite om de tweede helft van de dag mezelf tot enorm creatieve uitingen te persen. Meestal gebruikte ik dit deel van de dag om te produceren, plan ik mijn afspraken en houd ik me bezig met randzaken. De ochtend werkt voor mij erg goed om te concepten, ideeën de vrije loop te laten en oplossingen voor ingewikkelde problemen te bedenken. Door de dag op te delen in ochtend, middag en avond en te denken in een werkweek van 7 dagen i.p.v. 5 merkte ik dat de energie die ik normaal alleen in de ochtend voel elk moment rijkelijk beschikbaar was.

Voor nu is het eerste deel van het experiment geslaagd. Werken voor bestaande klanten, kleine en middelgrote projecten gaan prima. Grote en complexe projecten opstarten blijkt echter toch lastig te zijn op afstand.

Ik maak me klaar voor een maand keihard werken om in juli weer verder te gaan als digital nomad naar Indonesië en door te gaan naar Amerika.

Bedankt voor het lezen!

Martijn

PS. Mocht je het gemist hebben, ik ben een campagne aan het opzetten voor de slachtoffers van Nepal. Meer hierover lees je hier..

nepalheaderfacebook

Published by: Martijn Runia in Digital Nomad, Journal

Leave a Reply